Articol - Jurnalul de Afaceri

Sursa articolului: Jurnalul de afaceri

Vezi brosura

MOBILA SA prioritizează dezvoltarea parteneriatelor actuale

Anul trecut, compania a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, estimarea pentru 2019 fiind de 5-7%. MOBILA SA este o societate pe acțiuni privatizată în anul 1994, societate a cărei evoluție a fost marcată de-a lungul timpului de câteva momente definitorii. La preluarea companiei, în anul 2002, MOBILA SA avea un număr de 35 de salariați. În momentul de față, numărul acestora a crescut la peste 200. În toți acești ani, compania a trecut prin numeroase faze de experimentare, cu diverse tipuri de producție, începând de la mobilierul din PAL la comandă, uși, ferestre, scări, mobilier din lemn triplu stratificat, până la mobilier tapițat și scaune.

  • În acest moment, compania produce mobilier în serie pentru marile lanțuri de hypermarket-uri și pentru mediul online, având deja o prezență stabilă în România precum și în Polonia, Ungaria și Bulgaria (prin mediul online)

„Aproximativ 40% din producție este comercializată prin intermediul societății noastre de retail EXPOMOB, care este prezentă cu magazine proprii în 9 orașe din sud-estul României. În prezent suntem certificați ISO 9001 și ISO 14001 și încercăm să creștem, alături de partenerii noștri, atât în volum, cât și în calitate”, ne-a declarat Dl. Daniel Malama, Director General MOBILA SA.

Cele mai importante etape în evoluția Mobila SA

În anul 2005, SC MOBILA SA a început producția de mobilier tapițat, în prezent acest tip de producție reprezentând principalul motor al companiei. În anul 2009, compania a inaugurat primul magazin de produse de mobilă prin intermediul firmei EXPOMOB, iar în 2011 MOBILA SA a demarat colaborarea cu un lanț de hypermarket-uri, livrând marfă paletizată cu coduri de bare și ambalare conformă normelor de hypermarket.

Anul 2014 a fost marcat de schimbări în ceea ce privește tehnologia folosită – o mare parte din utilajele mai vechi au fost înlocuite cu utilaje de ultimă generație, cu comandă numerică și a fost introdus și un ERP.

  • În momentul de față, MOBILA SA produce mobilier din PAL Melaminat, mobilier tapițat și scaune de living. Cele mai bine vândute produse în prezent sunt cele de tapițerie (aproximativ 65% din cifra de afaceri ) și scaunele

„În ceea ce privește societatea EXPOMOB, parte din grupul de firme al companiei, în afară de comercializarea produselor de mobilier, aceasta mai oferă și servicii de livrare și montare a mobilierului, precum și consultanță profesională în alegerea acestuia în magazinele proprii”, a continuat Directorul General.

Provocările industriei de mobilă din România

Industria mobilei din România este în dezvoltare, principalul concurent al acesteia fiind industria din Polonia. Referindu-se la provocările întâlnite în acest domeniu de activitate, reprezentanții companiei afirmă: „Cea mai mare provocare în această industrie, ca și în altele, este reprezentată de păstrarea salariaților și, respectiv, de atragerea altora noi”. Pentru a realiza acest lucru, compania a recurs și la utilizarea diverselor programe, cum ar fi ucenicia la locul de muncă sau programe de specializare la locul de muncă (programe de formare tapițer și tâmplar universal), finanțate prin fonduri UE.

SC MOBILA SA a investit continuu atât în condițiile oferite la locul de muncă, cât și în fondul de salarii

În plus, SC MOBILA SA este autorizată ca furnizor de formare profesională a adulților, având în echipă ingineri absolvenți de Industria Lemnului Brașov, desfășurând, până în acest moment, foarte multe cursuri pentru calificarea propriilor angajați. „Ne bazăm pe o echipă cu o experiență mare în acest domeniu, persoane care au o vechime de peste 30 ani în societate”, menționează Daniel Malama.

Principalele avantaje competitive

Vechimea in piață, experiența în producție și în comercializare, precum și pregătirea profesională a managementului în domeniul industriei lemnului au contribuit, în egală măsură, la poziția pe piață a companiei în acest moment. Dar, mai presus de orice, această afacere este una de familie, care reunește abilități profesionale diferite, însă care au ca numitor comun pasiunea pentru afacerile românești, bine clădite, cu tradiție și de viitor. „Suntem implicați cu toții în această afacere de familie și acesta consider că este principalul nostru avantaj”, afirmă Directorul General.

Investiții în tehnologie, utilaje de ultimă generație

În acest an, compania a investit în mai multe utilaje tehnologice pentru diverse sectoare, cum ar fi o linie pentru mobilierul din PAL, un nou uscător cu cazan și alimentare automată din buncăr, o linie de finisaj pentru scaune, o linie pentru producția de perne pentru canapele, un laser pentru debitat stofe și piele ecologică și alte utilaje de completare a unităților actuale de producție.

  • În acest moment, compania deține o unitate de depozitare în Slobozia, plus alte depozite în localitățile în care sunt situate magazinele proprii – Călărași, Mangalia, Galați

În ceea ce privește investițiile planificate în perioada următoare, compania are în plan mărirea capacității de producție a mobilierului tapițat, dar și extinderea spațiilor de depozitare. Până atunci, toate eforturile companiei sunt direcționate în scopul dezvoltării parteneriatelor actuale, prin creșterea calității produselor, prin eficientizarea comunicării cu clienții și prin micșorarea termenului de livrare.

Flota companiei cuprinde 9 camioane, dintre care două sunt dotate și cu remorci. Autoutilitarele sunt relativ noi, 3 dintre ele au mai puțin de 2 ani. Pe lângă acestea, compania mai deține și 12 autoutilitare de 3,5 t care deservesc magazinele proprii. Distribuția mărfii la nivel național se realizează cu mașinile proprii, dar compania a contractat și servicii de transport printr-o societate care asigură necesarul de autocamioane (TIR-uri) pentru marfa paletizată.

Resursa umană din cadrul SC MOBILA SA

În acest moment, în cadrul companiei lucrează aproximativ 200 de salariați. Compania investește în mod permanent în modernizarea fabricii pentru ca angajații să se poată bucura de condiții moderne de lucru. În plus, angajații din cadrul companiei beneficiază de subvenționarea mesei de prânz în cadrul fabricii în proporție de 50%.

  • SC MOBILA SA organizează întâlniri anuale, de Crăciun și Paște – ocazii perfecte pentru a petrece câteva clipe minunate împreună cu colegii, în afara programului de lucru

Și pentru că sănătatea angajaților vine pe primul plan, compania oferă salariaților consultații gratuite, în fiecare lună, în cadrul unităților medicale partenere. „Cel mai important cred că este să fii prezent între angajați, să îi asculți și să îi ajuți atunci când au diferite probleme”, detaliază Dl. Malama.

Protecția mediului înconjurător

În momentul de față, compania depune eforturi pentru reducerea consumului de diluant și schimbarea adezivului de tapițerie cu unul pe bază de apă, pentru a reduce impactul negativ pe care acestea îl au asupra mediului. Măsurile suplimentare de protecție a mediului implementate la nivelul SC MOBILA vizează predarea ambalajelor deșeurilor periculoase către firme specializate pentru eliminarea controlată; hârtia, cartonul și folia de PVC se predau către o firmă specializată în reciclarea lor, iar deșeurile lemnoase se refolosesc pentru uscătorul propriu și încălzirea halelor de producție. Anvelopele și uleiurile uzate se predau către service-uri auto, iar deșeurile menajere se depozitează selectiv în pubele etanșe.

  • Compania a retras din fluxul de fabricație lacul nitro, deoarece s-a dovedit că este toxic, și în prezent se folosește lacul pe bază de apă, mult mai prietenos cu mediul

În cadrul companiei sunt întocmite periodic buletine de analiză a apelor utilizate, precum și a celor uzate. Se efectuează periodic și analiza emisiilor la coșul de evacuare a uscătorului.

Evoluție financiară și previziuni pentru viitor

Din punctul de vedere al reprezentanților companiei, 2018 a fost un an bun, în care s-a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, un an care a adus o stabilitate financiară. “Cel mai important este că am întărit și am dezvoltat colaborarea cu partenerii noștri. Pentru 2019, ca și cifră de afaceri, preconizăm o creștere de (5-7%), lucrând în același timp la creșterea rentabilității societății”, a declarat, în încheiere, Dl. Daniel Malama, Director General MOBILA SA.


Sursa articolului: Jurnalul de afaceri

Vezi brosura